Baptisme in Nederland

In 1839 werd ds. Feisser predikant van de Hervormde Gemeente in Gasselternijveen. Al vrij snel blijkt dat hij steeds meer onvrede heeft met de ongeestelijke levensstijl van veel van zijn gemeenteleden, maar ook over de kerkelijke organisatie en leer, met name de kinderdoop. Er ontstaat uitendelijk een groot conflict en in 1844 wordt hij uit zijn ambt gezet.


ds. Feisser.

Deze gebeurtenissen dringen ook door tot de Duitse baptisten. Feisser had er nog nooit van gehoord. In overleg met voorganger Oncken wordt er door twee duitse broeders een bezoek gebracht aan Feisser. Na meerdere contacten is Feisser overtuigd van de doop van gelovigen.

Waarschijnlijk op 15 mei 1845 wordt Feisser met 7 volgelingen gedoopt in een kanaal in Gasselternijveen bij boer Reiling: Feisser, echtpaar Reiling, Speelman, en de drie gebroeders Kruit.. Hieruit is de baptisten gemeente Stadskanaal ontstaan. (nu Stadskanaal–Noord). De veenkolonieen bleken een vruchtbare bodem, want overal ontstonden baptisten gemeenten. Ook elders in Nederland, maar vooral in de veenkolonieen. Onder andere ook in Nieuw Weerdinge en Emmer Compascuum.